Skoda Octavia 2 FL RS z kratką

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mol
    Ambiente
    • 2009
    • 118

Zamieszczone przez vicious
    Zastanówcie się, czy warto wysilac się na auto z kratką? Koszt homologoacji i wersja nie taka jak chcemy...
    Na podstawie casusu firmy Magoora jeżeli auto osobowe jest wykorzystywane w ramach prowadzenia działalności gospodarczej i spełnia określone wrunki to możemy odliczac VAt od paliwa:
    http://www.gazetafinansowa.pl/index....osobowych.html
    A później w razie kontroli tłumaczyć się trzeba że nie jest się wielbłądem ...
    Żadna księgowa przy zdrowych zmysłach - która bierze odpowiedzialność za księgi nie odliczy VAT od paliwa bez podstawy (homologacji lub zaświadczenia VAT ze stacji diagnostycznej).
    Mam wśród znajomych przypadki kontroli i kwestionowania zasadności odliczenia należnego podatku. Wszystko się kończyło karą i zwrotem VAT rozliczonego od paliwa + odsetki ;-(.
    ... Bo doradca podatkowy powiedział że można ... ech

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

mol ma rację, nawet jak sie jest ok to skarbówka i tak znajdzie paragraf, aby podatnika udupić.
      To jest Polska panowie, to taki kraj który od Rep. Środkowej Afryki różni się tylko tym, że nie zjadamy siebie nawzajem.
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• Piotr AMP
        Rider
        • 2009
        • 250

Koledzy, a propos: odliczaliście całą dochodówkę od razu czy amortyzacja co miesiąc z ciężarówki N1 ? pytam bo słyszałem że są różne wykładnie "biur rachunkowych" i "skarbówek" ...
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• mol
          Ambiente
          • 2009
          • 118

Piotr AMP, jeśli jesteś małym przedsiębiorcom (podatnikiem) - czyli nie masz obrotów pow. 1.200.000 EU to możesz skorzystać z jednorazowego odliczenia - jednorazowej amortyzacji środka trwałego czyli zaliczasz sobie w danym miesiącu całość jako koszt i odliczasz VAT w danym miesiącu.
          Możesz też rozliczać "normalnie" co miesiąc - od Ciebie zależy.
          Przy sprzedaży takiego środka trwałego musisz zapłacić 19% od netto + 22 VAT (bo go rozliczałeś).
          To wszystko z autopsji - zakupiłem ciężarówkę i ją w tym roku sprzedałem i w momencie zakupu rozliczyłem VAT i zaliczyłem pojazd w całości w koszty a przy sprzedaży 19% + VAT.

Dlatego jeśli decydujesz się na zakup auta z kratką warto zamiast "lizingu" wziąć kredyt - bo możesz sobie całość w danym miesiącu rozliczyć - później odsetki będą Twoim kosztem (nie rata a same odsetki!) - ale to IMHO - nie chce "rozpoczynać wojny" co lepsze kredyt czy "lizing". Wszystko jest uzależnione od sytuacji kupującego!

Komentarz

• Piotr AMP
            Rider
            • 2009
            • 250

mol, no właśnie, mam kredyt...bardzo chciałem sobie odliczyć cały dochodowy 18% jednorazowo ale niestety "Urząd Skarbowy zakwestionował" to podczas moich odwiedzin. Choć Pani inspektor tego nie zrobiła na piśmie to jednak poinformowała kulturalnie i dosadnie, i musze podobno amortyzować auto 5 lat.
            Dlatego tak Was pytam bo to pogmatwało moje plany.

Zdaniem urzędnika z skarbówki podatek dochodowy jednorazowo odlicza się tylko od auta ciężarowego a moja OII FL Combi nie jest autem ciężarowym w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym... ( jest natomiast w rozumieniu ustawy o VAT) i jest problem w moim przypadku to przeskoczyć, bo nie chcę ryzykować późniejszego zwrotu odliczonego przedterminowo podatku dochodowego i plus kto wie jak się tłumaczyć.

Nie chcę zaśmiecać forum podatkami ale może ktoś ma jakąś wykładnię którą mógłbym się posiłkować w ewentualnej dyskusji z US ?? :|
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• mol
              Ambiente
              • 2009
              • 118

Podstawą do zaliczenia auta jako samochodu ciężarowego spełniającego N1 jest homologacja (imienna na nasze auto - m.in. podany VIN) otrzymana od producenta/dystrybutora lub badanie ze stacji okręgowej że auto spełnia warunki ustawy d/t rozliczania VAT od samochodów ciężarowych. Jeśli takową (homologację od dystrybutora) posiadasz na O II to możesz odliczyć VAT i zaliczyć całość jako koszt.
              Z tego co mi wiadomo auta wyprodukowane od sierpnia 2009 mają taką homologację (na 5 osób).

Troszkę inaczej jest z autami sprzed 2004r - miałem takowe - wyprodukowane w 2003 (Mondeo) i auto posiadało homologację N1 i po zmianie (zakwestionowaniu) przepisów mogłem wstecz rozliczyć VAT od paliwa i zakupu auta. Przy jednym aucie i niewielkim przebiegu - gra nie warta świeczki - przy większej liczbie aut i dużych przebiegać - warto "wrócić" do tych rozliczeń - ale trzeba mieć na uwadze że trzeba będzie zmieniać deklaracje PIT.

Generalnie, lepiej takie rozliczenia zostawić księgowej ;-) często ma kontakty w urzędach i lepiej przepycha różne rzeczy ... Mam 2 księgowe i obydwie potwierdziły model powyższego rozliczenia (homologacja N1) w przypadku kredytu.
              Sam obecnie kupiłem 2 auta jedno będę rozliczać "od razu" drugie "na raty".

Komentarz

• _tm_
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2333
                • Superb III (3V3)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez mol
                Piotr AMP, jeśli jesteś małym przedsiębiorcom (podatnikiem) - czyli nie masz obrotów pow. 1.200.000 EU to możesz skorzystać z jednorazowego odliczenia - jednorazowej amortyzacji środka trwałego czyli zaliczasz sobie w danym miesiącu całość jako koszt i odliczasz VAT w danym miesiącu.
                Możesz też rozliczać "normalnie" co miesiąc - od Ciebie zależy.
                Rozmawiałem z moją księgową na ten temat i powiedziała, że badała już ten temat i generalnie są jakieś niuanse (nie wnikałem w szczegóły), które powoduję, że nie mogę skorzystać z jednorazowej amortyzacji (a bynajmniej moja działalność gospodarcza nie generuje obrotów na poziomie 1.200.000 EU ). Stwierdziłem, że skoro jest to niejednoznacze to wolę nie prowokować US takim jednorazowym odliczeniem i amortyzuje samochód normalnie, czyli przez 60 miesięcy.
                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                -------------------------------------------------------------------------
                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

Pracuję...